Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Sankariainesta --> RepaRepa

Reijo "Repa" Hammar
Miksaaja


Reijo Hammar
22.9.1955


Eppu Normaalin keikkamiksaaja, Eppu Normaali Oy:n hallituksen jäsen sekä Akun Tehdas Oy:n kehitysjohtaja Reijo Hammar eli Repa ilmoittaa ikää kysyttäessä "ei vielä kiikkustuoli-iässä". Kiikkustuoliin tämä uuttera, usein kuudenneksi Epuksi kutsuttu, työtä pelkäämätön mies ei todellakaan jouda, vaan ahkerointia riittää aamusta yöhön toimenkuvan ollessa hyvin moninainen. Eppu Normaali Oy:n hallituksen lisäksi Repa osallistuu mm. Production Factory Finlandin ja Screen Factoryn toimintaan eli yritysmaailma on miehelle tuttu siinä missä kotoisen maamme huvipaikatkin.
Jo vuonna 1979 Eppujen kanssa ainutlaatuisen ensikontaktin luonut, usein kuudenneksi Epuksikin kutsuttu Repa, on etenkin Eppu-asiaan vihkiytyneille hyvinkin tuttu ja tärkeä henkilö. Ilman Repaa meillä tuskin olisi legendaarista Eppu-soundia. Tavalliselle kansalle insinööri-Hammar lienee kuitenkin melko tuntematon. Harva riemullisella hetkellä jaksaa perehtyä siihen mitä kaikkea näkymätöntä työtä onnistunut keikkanautinto.

Repan valmistuessa insinööriksi hän ei ilmeisesti onnistunut vakuuttamaan kovinkaan hyvin oppilaitoksensa rehtoria: rehtorin tokaisu "Kuulkaas Hammar, ei teistä ole insinööriksi" on kaikkea muuta kuin vakuuttava. Repa on kuitenkin luonut ainutlaatuisen uran, jonka vaatimuksena hän itse on sanonut olevan sen, että "on oltava puoliksi insinööri ja puoliksi ihminen."

Eivät tavalliset insinöörin tiet Repaa kutsuneetkaan, vaan tamperelaisen Kontra-yhtyeen riveissä löytyi työmaa. Vaihteleva toimenkuva roudarista talouspäällikköön vaati mieheltä lujaa ja tarkkaa luonnetta. Vuonna 1979 Tekun suurkonsertissa saivat Eput tuta, mitä tapahtuu, jos homma ei toimi yhteiskeikalla insinöörin tarkkuudella. Esiintymisaikatauluista vastuuta kantanut Hammar karjaisi laajaa suosiota parhaillaan lavalla nauttineelle orkesterille: "Vitun amatöörit pois lavalta!" Tiukka asenne ja ammattimaisuus purivat kuitenkin jollain tapaa Eepoihin. Kontran suosion laimetessa Repa käänsi katsettaan uusille urille ja löysikin pian itsensä Eppujen keikalta seuraajan paikalta.

Soundien ja äänityöskentelyn osoittautuessa Eppujen keikoilla Repan mielestä luokattomiksi, hätisti hän vain kylmästi eräällä keikalla bändin silloisen miksaajan Timo "Soija" Mesimäen pois pöydän takaa. Kuningas oli ottanut valtakuntansa haltuun ja sillä hetkellä suomalaisen rockin historiassa käännettiin uusi sivu, vaikkei sitä kukaan silloin varmasti osannut ajatella. Vaikka bändi olisi miten loistava, niin keskinkertaisen tekniikan kanssa työskennellessä siitä saadaan enintään keskinkertainen. Ammattitaitoinen miksaaja saa bändin kukoistamaan, mutta siihen vaaditaan millintarkkaa mittaamista ja laskemista, johon Repalla on aina riittänyt intoa. Eri aikakausien Eppu-biiseille Repa on luonut keikkoja varten erilaisia soundimaailmoja. Kuulija voi tuntea sen eron, joka siivittää kulloisenkin kappaleen omaa aikaansa henkivään sfääriin.

Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelulaitoksen laboratoriossa insinööri-Hammar toimi tutkimuspäällikkönä jakaen arvokasta tietämystä opiskelijoille sekä osallistui useisiin merkittäviin projekteihin valo- ja äänisuunnittelun saralla. Ne hommat Repa jätti virallisesti viime kesänä oltuaan sitä ennen virkavapaalla.

Akun Tehtaan perustaminen aloitti myös Repalle uuden aikakauden. Töitä on riittänyt niin erilaisten luentojen ja messujen parissa kuin uusien tuoreiden tekniikan ammattilaistenkin "esimiehenä". Onpa Repan kuultu visioivan myös Akun Tehtaan yhteyteen saumattomasti sopivasta Akutemiastakin, jossa koulutettaisiin täsmäkoulutuksella valo- ja äänitekniikan ammattilaisia. Nykyisten oppilaitosten anti kun ei aina kohtaa käytännön tarpeita. Mies, jossa ei muka ole insinööriainesta, on onnistunut luomaan näköisensä uran. Maininta kuudes Eppu on todella kantajansa arvoinen!

Lue myös Repan haastattelu!


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Pop pop pop"


SIVUN NIMI: Repa
PÄIVITETTY: 1.11.2006

Tämän sivun sisällön on Eppunormaali.net:lle tuottanut: Raija

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun