Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Sankariainesta --> PantsePantse

Mikko "Pantse" Syrjä
Kitara, laulu
Tuottaja, säveltäjä, taiteellinen johtaja


Mikko Juhana Syrjä
15.11.1957


Eppu Normaalin musiikillinen johtaja, kitaristi ja ikimuistoisten Eppu-biisien säveltäjä syntyi Syrjän perheen esikoiseksi. Lapsena musiikillisen uransa viulunsoitolla aloittaneen ja pianotuntejakin ottaneen perfektionistin kynästä on lähtöisin suomalaisen rockin kauneimmat helmet. Miehen historiaan kuuluu myös hieman "oikeissa töissä" käyntiä (mm. Tampereen palolaitoksella) samoin kuin opinnot Helsingin Yliopiston matemaattisluonnontieteellisessä tiedekunnassa. Musiikki vei kuitenkin miehen mukanaan ja opinnot jäivät kesken. Eppu Normaalista tuli se oikea uraputki.

Varsinaisen rock-kitaristin uransa Pantse aloitti 14-vuotiaana Creamia esikuvanaan pitäen, mutta on Pantse ilmoittanut pitäneensä myös popista ja progestakin. Jatsia miehen tiedetään pitäneen toisarvoisena musiikinlajina aina. Eräillä lähetystökekkereillä Pantse oli huudellut Iiro Rantalan musiikista "Jatsi on paskaa!". Mikko Saarelan kanssa Pantsella oli lukuisia koulubändivirityksiä. Ensimmäinen mainittava lienee Öystilä, joka toimi pari vuotta. Varsin määrätietoinen bändi oli kuitenkin Fuzz Band, jolla oli oikeita keikkojakin ja joista maksettiin myös rahaa. Tämän jatkumon huipentumana progepieruilun mutkikkaiden tiluttelujen lakattua innostamasta syntyikin jo Eppu Normaali, jossa kaikki palaset viimein loksahtivat kohdalleen. Vaikka Pantsea ei punk-aate koskaan oikeastaan puhutellut, suostui mies kuitenkin säveltämään punk-biisejäkin. Tosin reitti kohti omaa tyyliä alkoi selkiytymään varhain jokusten kokeilujen kautta.

Kitaristina Syrjä on yksi maamme parhaita kuusikielisen taitajia, omanlaisensa herkän ja kuulaan soundin luonut vähäeleinen virtuoosi. Nuoruusvuosien korkeushypyt ja ylhäältä alas soittaminen hillittömällä nopeudella ovat vaihtuneet toisenlaiseksi esitykseksi, nyt taikasormet loihtivat ilmoille sulosointuja kärsineiden korvien riemuksi. Oma lukunsa on Pantsen ja Juhan kitarointi yhdessä. Työnjakoa ei ole mietitty ääneen, vaan sointi on hitsattu yhteen soittamalla, soittamalla ja soittamalla. Muutamilla omintakeisilla jipoilla on saatu aikaan harmoninen kahden kitaran sointiliitto, jonka vertaista harvoin kuulee.

Pantsella on aina ollut vahva rooli Eppujen musiikin luomisessa sekä selkeä näkemys oman tekemisensä laadusta. Hän on pistänyt sanoittajan laatimaan sanoja uudelleen ja uudelleen, jotta ne istuisivat täydellisesti biisin kulkuun antaen sävelille mahdollisuuden kuljettaa kappaleita eteenpäin. Rauhallinen ja harkitseva mies ei ole turhaan hätiköinyt musiikkinsa teossa eikä tuotteita ole päästetty kritiikin seulan läpi keveästi enää vuosiin, kuten pitkä tauko uuden materiaalin teossa antaa ymmärtää.

Levyjen tuottamisprosessit ovatkin olleet joskus bändille yhtä tuskaa. Etsittäessä sitä täydellistä kitarasoundia on saattanut kulua tunteja, päiviä ja viikkoja. Tämä johtikin siihen, että Rantalaan Pantse rakensi oman studion, jotta työskentely olisi helppoa ja taloudellista sekä toteutettavissa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Tuottajana Pantse on toiminut mm. Hassisen Koneelle, Mikko Saarelalle, Widowsille, Sensuurille, Juice Leskiselle, Popedalle ja Kairolle. Säveltäjänä Pantselle on listattuna 127 kappaletta pääsääntöisesti Eppu Normaalille. Sanoittajana hän on toiminut 26:ssa biisissä joko yksin tai yhdessä Martin tai Saarelan kanssa. Merkittävin Pantsen itse sanoittamista kappaleista lienee Poliisi pamputtaa taas. Tuo soittokiellossakin ollut punk-kansanlaulu, jota hoilotettiin viranomaisten kiusaksi läpi punkaavan Suomen.

Myös laulajana Pantse on kunnostautunut: Baarikärpänen on keikkojen suosituimpia Eppu-ralleja, joskin herran ääni on kyllä niin laadukas, että soisi hänen enemmänkin laulavan. Ja laulavan muutakin kuin taustoja. Soundin ja Suosikin vuosiäänestyksissä Pantse on napsinut sijoituksia sekä säveltäjänä, muusikkona että kitaristina useina vuosina. Tinkimättömästi takamaalaisena pitäytynyt Pantse on naimisissa ja yhden pojan isä.

Lue myös Pantsen haastattelu!


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Nyt minä saan vähän aikaa ostaa ruokaa rauhassa"


SIVUN NIMI: Martti
PÄIVITETTY: 1.11.2006

Tämän sivun sisällön on Eppunormaali.net:lle tuottanut: Raija

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun