Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Sankariainesta --> MarttiMartti

Martti Syrjä
Laulu
Pääsanoittaja


Martti Ilmari Syrjä
17.5.1959


Bändin ehdoton keulahahmo, laulaja-pääsanoittaja, Martti on todellinen monilahjakkuus. Monille Eppu Normaalia kuunnelleelle Martti on yhtä kuin Eppu Normaali ja koko kansan tunteiden tulkki. Mies, jonka ääni ja sanoma puhuttelevat kansan syviä rivejä niin rekkamiehistä diplomi-insseihin, kassi-almoista hienostorouviin kuin ikiteineistä taaperoihin.

Syrjän pojista nuorempi sai jo varhain, osin verenperintönä, osin kulttuurikodissa kasvamisen vuoksi luovuuden ja myös hulluudenkin kipinän sieluunsa. Martin kotona arvostettiin kirjoja ja lukemista. Tuskin kovin monesta kodista löytyy murto-osaakaan siitä kirjamäärästä kuin, mitä kirjailijoiden Kirsi Kunnaksen ja Jaakko Syrjän kotona on. Äidin riimittelyt ovat jo varhain muokanneet Martin kielellisen kehityksen suuntaviivat mahdollistamaan suomalaisen sanoittajaneron syntytarinan.
Martti on myös lahjakas piirtäjä ja taiteilija. Omaperäisiä töitä on nähtävissä Eppujen levynkansissa sekä oman äidin kirjassa Puupuu ja käpypoika. Vanhemmat ovat avanneet pojalle tien tähtiin antamalla tälle mahdollisuuden kasvaa kipinä tukahtumatta.

Martin koulumenestys ei anna miehen lahjoista ja älykkyydestä oikeastaan minkäänlaista kuvaa. Tuohon aikaanhan menestyäkseen koulussa piti sopia tiukkaan muottiin ja siihen Syrjän "nuori ja vihainen" ei mahtunut. Ei, vaikka mies on vuosien varrella näyttänyt maailmalle todelliset karvansa.

Takamaalla vanhan kansakoulun pihanperällä alamökissä nuorukainen kuunteli veljensä kunnianhimoisen bändin soitantoa tarjoten auliisti palveluksiaan kahvintarjoilemisesta roudarin hommiin. Rockin kutsu oli kuumaa; nuoren miehen koko olemus suorastaan hehkui. Martille aukeni rooli laulusolistina Eppu Normaalissa, kun hommaan piti saada riittävän "hullu ja lahjaton" kaveri. Tämän tontin Martti otti lahjakkaasti haltuunsa harjoitellen ja tehden töitä kunnianhimoisesti.

Alkuaikojen oikeassa Eppu Normaalissa Martin rooli olikin pääsääntöisesti olla laulaja ja keulakuva bändille Saarelan tuottaessa lyriikat. Keulakuvana Martti olikin aivan omaa luokkaansa. Tuskin kukaan muu on herättänyt yhtä paljon tunteita puolesta ja vastaan kuin "itse Eppu", joksi asiaan vihkiytymättömät ovat Marttia luulleet. Martti on tullut tunnetuksi myös erilaisista tempauksistaan ja vilautteluistaan. Myös oudot ja eriskummalliset välispiikit ovat ominta Marttia.

Saarelan lopetettua Martti joutui kovaan sanoituskouluun sillä Pantsen sävellyksiin ei paljoa muutoksia tehty eli ne olivat riimit, jotka joustivat. Sanoittaja on tehnyt sanoja yhä uudelleen ja uudelleen perfektionistiveljensä säveliin tuloksena ainutlaatuisen kauniita kokonaisuuksia. Omien sanojensa mukaan Martti kuunnellessaan Pantsen sävellyksiä alkaa nähdä musiikin kuvina mielessään ja niistä kuvasarjoista sitten syntyvät sanat, jotka ovat voineet joskus tapahtua jonkun mielikuvituksessa.

Vuosien varrella Martti on toiminut myös pöytälaatikkorunoilijana ja ilmeisen tuottoisana sellaisena. Kuitenkaan nämä hengentuotteet eivät ole päätyneet julkisuuteen, koska mies omien sanojensa mukaan on hävittänyt kirjoittamansa runot. Lisäksi Shakespeare-käännöstyö on ollut Martin sydäntä lähellä; sen hän aloitti jo nuorena. Martti on Eppu Normaalin ohessa toiminut myös näyttelijänä mm. Jackpot2-, Juulian totuudet-, Calamari Union- ja Rosso-elokuvissa.

Myös Alexander-tekniikka ja sen opettaminen ovat olleet vahvasti mukana Martin elämässä. Martin ensimmäisen vaimon ryhdyttyä opiskelemaan tekniikkaa myös Martti tarttui toimeen ja opiskeli Tanskassa samalla hoidellen Eppu-velvollisuutensa sieltä käsin. Nykyisin Martti ei tiettävästi enää anna tekniikkatunteja, mutta elämäntapana siitä hän tuskin koskaan luopuu. Myös nuorten omaa kulttuuria tukevissa projekteissa Martti on toiminut suojelijana, esimerkikkinä vuodelta 1997 Nuorten ympäristötaide -projekti. Eppu Normaali Oy:ssä Martti on mukana hallituksen jäsenenä yhdessä Akun, Mikon, Juhan ja Repan kanssa. Martti on myös saanut Junnu Vainio -säätiön palkinnon, 30 000 FIM, ansioituneelle sanoittajalle vuonna 1997. Martti on ollut kahdesti avioliitossa, jälkimmäisestä liitosta hänellä on kolmoset.


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Eppu Normaali palaa lavoille"


SIVUN NIMI: Martti
PÄIVITETTY: 1.11.2006

Tämän sivun sisällön on Eppunormaali.net:lle tuottanut: Raija

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun