Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Cocktail Bar --> Raportit --> LevynkansinäyttelyKuvat avautuvat suureksi klikkaamalla.
Raportti julkaistu: 16.9.2006Eppunormaali.net levynkansinäyttelyssä Turussa


Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museon barokkiklassistisessa retropalatsissa oli keskiaikaisten kivenmurikoiden ja nykytaiteen ohella tammikuusta maaliskuuhun 2006 esillä myös suomalaisten rock/pop-levynkansien ei pelkästään retrohenkinen näyttely nimeltään "Top 10 - suomalaista levynkansitaidetta". Näyttely kattoi vuodet 1969-2005 ja esitteli monipuolisesti tunnettujen ja vähemmän tunnettujen suomalaisten pitkäsoittojen kansia. Eppunormaali.net:n iskuryhmä tutustui näyttelyyn hyvissä ajoin jo viikkoa ennen sen sulkeutumista.
[Kuva]
Imperiumin vastaisku -levy ja sen luonnos levynkansinäyttelyssä


Museosta meille kerrottiin ajatuksen levynkansinäyttelystä lähteneen halusta tuoda esille tätä aika pitkälti marginaaliin jäänyttä taidemuotoa. Kantavana ajatuksena näyttelyssä oli asettaa valmiin painotuotteen (lp- tai cd-levyn) rinnalle jokin alkuperäisteos, joka saattoi näyttelyssä olla melkein mitä tahansa öljyvärimaalauksen ja paperin palaan luonnostellun suunnitelman väliltä. Yksi lähtökohdista oli myös tehdä näyttely, joka voisi houkutella museoon uusia kävijäryhmiä. Näyttelyajatuksen takana oli Aboa Vetus & Ars Nova -museon amanuenssi Silja Lehtonen. Näyttelyä ei tulla enää muissa suomalaisissa museoissa näkemään, vaan teokset ja levyt palautettiin omistajilleen.

Musiikilliset raja-aidat eivät näyttelyn alkuosuutta kahlinneet: vanhimmista levyistä näkyvimmin olivat esillä Hurriganesin klassiset poseeraukset (ja englannin kielen luova kirjoitusasu) sekä Wigwamin ja lahtelaisen Haikara-yhtyeen tajunnanräjäyttävät/silmääsärkevät (valitse sopiva vaihtoehto) psykedeeliset kollaasit. Toki Wigwamilta oli mukana yksi versio Hard'n'Horny-debyyttilevyn käsintehdyistä kansistakin: tämä oli varmaankin niitä prosessin loppupäässä syntyneitä, kun pahville oli jaksettu raapustaa enää bändin ja levyn nimi. Haikaran levynkannet olivat esillä myös suurina öljyvärimaalauksina. Seurueen vanhusosastonkin oli tosin todettava bändin olevan tuttu pelkästään Suomalaisen rockin tietosanakirjan (v. 1983) sivuilta. Eroottis-surrealistiset maalaukset jäivät kyllä mieleen. Niiden tekijä Markus Heikkerö vaikutti muuten myöhemmin myös Sleepy Sleeperseissä.

Suomenkielisen rockin ensimmäisen, 70-luvun alkupuoliskon, kukoistuskauden levyjä ei näyttelyssä juurikaan ollut mukana. Sen sijaan 80-luvun suuret nimet olivat kaikki esillä; eivät välttämättä kuitenkaan musiikillisen painoarvonsa mukaisesti, sillä olihan näyttelyn johtolankana levynkansien mielenkiintoisuus ja merkittävyys. Näkyvästi esillä olivat mm. Stefan Bremerin Sielun Veljille kuvaamat kannet sekä Leevi & Leavingsin kannet, jotka Mikko Kurenniemi toteutti Gösta Sundqvistin visioiden ja tarkkojen ohjeiden mukaisesti.

[Kuva]
Cocktail Bar -levy ja maalaus levynkansinäyttelyssä


Eppujen osuus näyttelyssä oli suhteellisen pieni: mukana olivat Imperiumin vastaiskun kansi sekä Cocktail Bar, joka oli näyttelyn paraatipaikalla levybaarissa. Cocktail Bar oli mukana Martin öljyvärimaalauksena, joka oli arviolta noin 60 X 40 cm kokoinen. Muistelimme noita öljyvärimaalausversioita CB:sta olevan enemmänkin - muistaisikohan joku tarkemmin?
1990-luvulle tultaessa näyttelyn musiikilliset raja-aidat alkoivat sulkeutua, sillä mukana oli lähinnä rock/pop-genren edustajia. Hip hop ja rap loistivat poissaolollaan. Jotakin levynkansien hohdokkuudesta auttamatta katosi vinyylien poistumisen myötä myös tässä näyttelyssä: cd-kansien tutkiminen oli sellaista tihrustamista. Ja vaikka näyttelyesitteessä optimisesti kirjoitettiin cd-levyjen kansivihkojen suomista luovista mahdollisuuksista, ei niitä nyt niin luovasti näy käytetyn. Toki 90-luvun myötä kansiin tulleen digitaalitekniikan ihmettelyssä on oma hauskuutensa: onko tuo kuva totta vai ei? Näyttelyn lopussa myös esitettiin aiheellinen kysymys siitä, onko digitaalisen ladattavan musiikin maailmassa levynkansitaiteelle sijaa enää lainkaan.
Kokonaisuudessaan näyttely oli monipuolinen läpileikkaus suomalaisista rock-levynkansista. Kaipasimme kuitenkin enemmän panostusta kansien, levyjen ja yhtyeiden esittelyyn. Nyt tuollaista kuvien kytkemistä kontekstiinsa ei ollut juuri lainkaan ja moni mielenkiintoinen tarina jäi kertomatta. Hyvä oivallus oli sen sijaan jo edellä mainittu levybaari. Siellä oli jukeboksi, jonne oli ladattuna näyttelyssä mukana olleita klassikkolevyjä - Epuilta Imperiumin Vastaisku - sekä tuoleja, pari pöytää ja vanhoja musiikkilehtiä 70-80 -luvuilta. Ja mikä parasta, jukeboksia sai käyttää ilmaiseksi. Ahkerasti Imperiumia soitimmekin ja komeasti biisit kaikuivat museon saleissa. Melkein koko levyn ehdimme läpi soittaakin. Läksiäisiksi soimaan jäi Linnunradan laidalla.


[Kuva]
Ilmainen jukeboksi oli osa näyttelyä.
"Top 10 - suomalaista levynkansitaidetta"-levynkansinäyttely Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museossa
tammi-maaliskuussa 2006.EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Niin pitää ollakin, että joku todella inhoo bändiä"


SIVUN NIMI: Levynkansinäyttely
PÄIVITETTY: 16.9.2006

Näyttelyyn tutustuivat: Riitta, Kimmo, Toni, Kupla ja Jape
Mielipiteet kasasi: Riitta
Kuvat: Jape

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun