Eppunormaali.net - Eppujen fanisivut



Eppunormaali.net --> Sankariainesta --> Historia



Eput 1978
Eppu Normaalin promokuva vuodelta 1978


Eppu Normaali –nimisen yhtyeen, tai nykyisin kai voisi sanoa jo instituution, juuret sijaitsevat syvällä Ylöjärven Takamaan maaperässä, eivätkä mitkään maailman tuulet tai muotivirtaukset ole onnistuneet niitä sieltä repimään irti. Siinä missä esimerkiksi The Beatles on aina leimallisesti ollut liverpoolilainen yhtye, voi Eppu Normaalia hyvin pitää nimenomaan ylöjärveläisenä bändinä.

Seuraavassa lyhyt katsaus Eppu Normaalin historiaan.
Eppujen rungon muodostavat kaksi veljestä; Mikko ja Martti, joiden voi hyvällä syyllä sanoa kasvaneen kulttuurikodissa. Veljesten vanhemmat Kirsi Kunnas ja Jaakko Syrjä ovat molemmat kirjailijoita ja ensimmäiset aarteet Martin sanaiseen arkkuun talletettiinkin jo varmaan hyvin nuorena poikana. Myös Mikon ja Martin serkku Aku kuului jo pienestä pitäen osana siihen kolmikkoon, josta myöhemmin muodostui suomalaisen rockmusiikin muuttaneen viisikon ydin.

Eppuihin mahtuu toki muitakin kuin vain Syrjän suvusta tulleita jäseniä, sillä Rovaniemeltä Kauhavan kautta 1970-luvulla Ylöjärvelle muuttanut Juha Torvinen löysi pian yhteisen sävelen paikallisten nuorten miesten, muun muassa Martin kanssa. Eräissä Torvisen ensimmäisissä bändiviritelmissä puuhailikin mukana Martti kun taas samaan aikaan toisaalla Aku sekä kaksi ylöjärveläistä Mikkoa, Saarela ja Syrjä, touhusivat oman kokoonpanonsa kanssa. Näistä viimeksi mainittu opittiin tuntemaan yleisesti nimellä Pantse. Elettiin 1970-luvun puoltaväliä.


Eput 1979
Eput 1979

Oli kuitenkin vain ajan kysymys milloin Martin ja Juhan ryhmä yhdistyisi Saarelan, Pantsen ja Akun porukan kanssa ja lopullisesti tämä tapahtuikin vuonna 1977 rockin SM-kisojen karsinnoissa, missä uusi, Eppu Normaali –nimeä käyttänyt, ryhmä esiteltiin vähitellen punk-kauteen astuvalle kansalle. Pantse ja Torvinen soittivat kitaraa, Saarela bassoa, Aku nakutti rumpuja ja keulakuvana naamaansa väänteli Martti. Kisojen tuomaristossa ollut suomalaisen rockmusiikin isä Juice Leskinen huomasi heti, että yhtyeessä oli potentiaalia, mutta tämän vaatimuksista huolimatta Eput eivät voittaneet kisaa. Yhtyeen kipinä ei kuitenkaan sammunut, vaan bändi jatkoi harjoittelua ja lähetti tekemäänsä demonauhaa levy-yhtiöihin, joista tamperelaisen levymoguli Epe Heleniuksen vastikään perustamassa Pokossa lopullisesti tärppäsi ja Eput saivat kaipaamansa levytyssopimuksen vielä samana vuonna.

Poliisi pamputtaa taas
Poliisi pamputtaa taas -
ensimmäinen single

Ensimmäinen single Poliisi pamputtaa taas on eräs Suomi-rockin väkevimmistä debyyttisingleistä ja vuonna 1978 sitä seurannut ensimmäinen levy Aknepop myikin varsin kohtuullisesti ja Eput saivat jalkansa markkinoiden oven väliin. Seuraavana vuonna julkaistu levy Maximum Jee&Jee onkin sitten jo yhtä ilotulitusta. Yhtye oli reilussa puolessa vuodessa kehittynyt selvästi sekä soittajina että biisintekijöinä ja levyn materiaali on kauttaaltaan hyvää. Ensimmäisellä levyllä jyllänneet punk-vaikutteet oli nyt feidattu taka-alalle ja Maximumin biisit ovatkin puhdasta rockia.
Paradoksaalista on kuitenkin se, että levyn tunnetuimpaan kappaleeseen Njet njetiin suhtauduttiin sekä punk-puritaanien että Eppu Normaalin sisälläkin hieman epäileväisesti; oliko siirtyminen hurjatempoisesta punk-tykityksestä lällärikamaan ollut liian nopea? Vastaus kysymykseen on kielteinen. On selvää, että Eppu Normaalista ei olisi tullut sitä mitä se nyt on, mikäli se olisi jatkanut punk-linjalla. Epuista erityisesti Pantse ei milloinkaan kokenut punkia itselleen läheiseksi musiikinlajiksi. Punkin häivyttyä pikku hiljaa uudeksi aalloksi se menetti tietyn mainstream-statuksensa ja suomalaisille punkyhtyeille kävi joko niin, että ne kuolivat pois tai ne muuttivat tyyliään sellaiseksi, joka nykyään tunnetaan nimellä Suomi-rock.

Maximum Jee&Jee
Maximum Jee&Jee 1979 -
Suomirockin kulmakiviä

Vuonna 1979 yhtyeen tiet ristesivät Kontran laajennetulla toimenkuvalla varustetun roudarin Reijo "Repa" Hammarin kanssa. Ensi kohtaaminen ei sujunut aivan lämpimissä merkeissä. Tekun konsertissa esiintymisaikatauluista huolehtinut Repa karjaisi Epuille "Vitun amatöörit, pois lavalta!". Muutamille keikoille seuraajaksi lähteneestä Repasta tuli kuitenkin erittäin tärkeä osa Eppuja ja hän on se usein mainittu yhtyeen kuudes jäsen. Mies, joka on mahdollistanut legendaarisen Eppu-soundin myös keikoilla. Insinööri Hammar on kyennyt luomaan jokaiseen biisiin ja jokaiselle keikkapaikalle parhaan mahdollisen raamin bändille, joka on saanut rauhassa keskittyä siihen oleelliseen, soittamiseen. Yhdessä Akun kanssa Repa on myös huolehtinut bändin raha-asioista ja on nykyään Eppu Normaali Oy:n osakas ja hallituksen jäsen.

Eput 1981
Eppu Normaalin promokuva vuodelta 1981


Maximumin jälkeen Eput joutuivat kriisiin. Itsenäisyyspäivänä 1979 bändin pääsanoittaja ja monien biisien säveltäjä, basisti Mikko Saarela ilmoitti lopettavansa soittamisen yhtyeessä. Saarelan tilalle nopeasti löydetty Mikko "Vaari" Nevalainen paikkasi kuitenkin Saarelan jättämän aukon ja uutta levyä alettiin tehdä lievän epätietoisuuden vallitessa. Saarela jatkoi yhä biisien sanoittamista, mutta yhteistyö Pantsen kanssa oli kuitenkin vääjäämättömästi päättymässä jo pelkästään fyysisen välimatkankin takia. Näin ollen Pantse alkoikin vilkuilla veljensä Martin suuntaan sanoituksia kaivatessaan ja yhtyeen kolmannen levyn, Akun tehtaan, nimibiisin sanat ovatkin jo Martin käsialaa.

Cocktail Bar
Cocktail Bar 1981 -
mielipiteiden jakaja


Vuonna 1980 julkaistu Akun tehdas ja sitä seurannut levy Cocktail Bar vuodelta 1981 merkitsivät Eppujen lopullista irtiottoa punkista. Vaikka kappaleiden sanoituksissa ajoittain vielä kuultiinkin punk-henkisiä kaikuja yhteiskuntakritiikin muodossa, paljastavat melodiat sen, että yhtye halusi karistaa harteiltaan menneisyyden ja siirtyä musiikillisesti eteenpäin. Tämä musiikillisen linjan muuttuminen aiheutti kuitenkin ristiriitaisen vastaanoton, mikä näkyi myös Cocktail Barin myyntiluvuissa. Ja rehellisyyden nimissä on kyllä sanottava, että Cocktail Barin sanoituksilla on varmasti osansa sen huonoon maineeseen. Vaikka niissä on myös uskomattoman kekseliäitä sanaleikkejä, menevät biisien tekstit luvattoman usein täysin yli ymmärryksen.
Eput 1982
1982


Eput 1983
1983


Cocktail Barin huono menestys aiheutti kaupallisia paineita seuraaville levyille. Vuonna 1982 julkaistu Tie vie ja 1983 myyntiin tullut Aku ja köyhät pojat ovat molemmat erinomaisia kokonaisuuksia, mutta eivät silti vielä räjäyttäneet pottia. Ei, vaikka edellisellä kuullaan yksi Eppujen tunnetuimmista kappaleista Murheellisten laulujen maa. Levyjen huonot myyntiluvut eivät kuitenkaan heijastuneet suoraan keikkasuosioon: yhtye jatkoi Suomen kiertämistä ja suosio oli hurja. Eppu Normaalista tuli myös vakiojäsen Juice Leskisen ideoimille Tuuliajolla-kiertueille vuosiksi eteenpäin. Sekä Eput että levy-yhtiö kuitenkin tiesivät, että seuraavan levyn on onnistuttava, jotta bändillä olisi tulevaisuutta.


Eput 1983
1983
Eput 1984
1984



Paineet niskassaan Eppu Normaali äityikin tekemään tempun, jota mikään suomalainen artisti tai yhtye ei ennen eikä jälkeen sen ole pystynyt tekemään. Se julkaisi seuraavan kolmen vuoden aikana kolme hittejä pursuavaa klassikkolevyä, joiden yhteenlaskettu myynti hipoo kolmeasataa tuhatta. Tämän hattutempun ensimmäinen maali oli nimeltään Rupisia riimejä karmeita tarinoita vuodelta 1984. Heleästi soivat kitarat ja tarttuvat riimit ovat yksi esimerkki siitä, että yhtye oli viimein löytänyt täsmälleen oman tyylinsä musiikillisesti ja mikä parasta; tämä tyyli oli se, jota myös yleisö halusi.

Toinen maali syntyi seuraavana vuonna ja kantoi nimeä Kahdeksas ihme. Vaikka tämän levyn syntyprosessissa onkin jo havaittavissa muun muassa Pantsen perfektionismista johtuneita viivästyksiä on se silti suorituksena napakymppi. Suomalaisen rockmusiikin "professori" Jake Nyman onkin kirjoittanut, että Kahdeksannella ihmeellä on puolet koko 1980-luvun suomirockin kymmenestä parhaasta biisistä. Siis yhdellä levyllä! Nymanin kanssa on vaikea olla eri mieltä kun katsoo tämän levyn kappalelistaa. Voi kuinka me sinua kaivataan, Vuonna ´85, Kitara, taivas ja tähdet, Vihreän joen rannalla, Elämän tarkoitus ja Tien päällä taas. Huonoja biisejä ei tunnu mahtuvan mukaan lainkaan.

Rupisia riimejä karmeita tarinoita
Rupisia riimejä karmeita tarinoita 1984
Kahdeksas ihme
Kahdeksas ihme 1985
Valkoinen kupla
Valkoinen kupla 1986

Triplan viimeisteli vuonna 1986 julkaistu Valkoinen kupla, jolla on vähemmän hittibiisejä kuin kahdella edeltävällä levyllä, mutta joka on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa. Jos kahdella edellisellä levyllä Eput olivat löytäneet itsensä musiikillisesti, niin tällä levyllä yhtye löysi oman soundinsa. Levy on alusta loppuun saakka täydellisesti tuotettu ja soitettu ja nykyään se onkin Eppu Normaalin eniten myyty studiolevy. Ankara työnteko levyjen parissa ja toisaalta samaan aikaan jatkunut tappotahtinen keikkailu alkoivat kuitenkin vaatia verojaan. Valkoisen kuplan tekeminen olikin Martin omien sanojen mukaan "niin karmeata, ettei sitä haluaisi muistella". Toisaalta timantitkin syntyvät kovan paineen alaisena, ja Martti saikin niin yleisöltä kuin kriitikoilta kehuja siitä, että Valkoisella kuplalla sanoitukset toimivat paremmin kuin koskaan. Niiden sanottiin toimivan jopa niin hyvin, etteivät ne olisi tarvinneet tuekseen edes musiikkia.

Eput 1988
1988

Koska Valkoisen kuplan tekeminen oli Martille ja muillekin yhtyeen jäsenille traumaattinen kokemus, päätti bändi olla ottamatta paineita seuraavasta levystään. Imperiumin vastaisku –nimeä kantanut teos näkikin päivänvalon vasta vuoden tauon jälkeen vuonna 1988. Vuoden kestänyt vapaa ei ollut suinkaan tylsistyttänyt Martin ja Pantsen kyniä, vaikka jälkimmäinen valittelikin tauon aiheuttaneen sen, että hän joutui opettelemaan säveltämisen taidon uudestaan. Albumin biisit ovatkin taattua Eppu Normaali -laatua ja hittien määrä on jopa suurempi Valkoiseen kuplaan verrattuna. Ex-tempore eräänä vapaapäivänä syntynyt Baarikärpänen on näistä hiteistä varmaankin yksi tunnetuimpia ja kuvastaa sitä, että studiossa ei suinkaan istuttu aina otsa rypyssä.

Vaari
Mikko lähti...


Kuitenkin huolimatta siitä, että yhtye otti levynteon aiempaa rennommin, jatkui keikkailun suhteen sama tappotahti kuin aiemminkin. Tämä olikin varmasti yksi syy siihen, miksi yhtyeen jäsenet tajusivat, että jonkin on muututtava. Vuonna 1989 Eppu Normaali teki ainoastaan yhden keikan, joka sekin oli yhteiskeikka Popedan kanssa. Samana vuonna myös kymmenen vuotta bändissä bassotellut Mikko Nevalainen jätti yhtyeen. Eppu Normaali oli jälleen uuden tilanteen edessä. Lopettamista yhtye ei kuitenkaan vakavissaan koskaan miettinyt, sillä Vaarin tilalle pestattiin pian Sami Ruusukallio. Ensimmäinen Samin kanssa tehty levy on Historian suurmiehiä, joka ilmestyi vuonna 1990.



Vuonna 1993 julkaistu Studio etana oli pitkään Eppujen viimeisin. Etanalla on mukana myös Samin säveltämä ja sovittama biisi Talviunta. Studio etanaa tehdessään Eppu Normaali oli yhtyeen omien sanojensa mukaan lähellä hajoamista, sillä työnteko ei tuntunut ottavan onnistuakseen, vaikka sanoitusapuun ennätti vanha bänditoveri Mikko Saarelakin. Moni uskoi tämän pitkien studiosessioiden jälkeen markkinoille ponkaistun tuotoksen olevan Eppujen viimeinen levy.

Sami
...Sami tuli

Kaikkien Eppu Normaalin musiikkia rakastavien iloksi yhtye kuitenkin päätti jatkaa olemassaoloaan, vaikka vain puoliteholla. Yhtyeen jäsenet hakeutuivat kukin mihinkin sivuprojekteihin ja tauon aikana kokoelmalevyjä julkaistiin parikin kappaletta. Repullinen hittejä -kokoelmalevyn jälkeen vuonna 1996 bändi teki toistaiseksi viimeisen kiertueensa ja senkin jälkeen Eput ovat tehneet yksittäisiä keikkoja lähes joka kesä eri festareilla. Pienen lisän vuosittaiseen keikkailukokemukseen ovat antaneet myös yrityskeikat, joita bändille olisi tarjolla kovalla rahalla miten paljon tahansa.

Eput 1996
1996



Eput 1999
1999


Näennäisen hiljaiselon aikana bändin osakeyhtiö on silti toiminut. Alkujaan bändin laitteiden saattamisesta hyötykäyttöön keikkataukojen aikana lähtenyt laitteiden lainaus/vuokraus -idea on laajentunut melkoiseksi yritystoiminnaksi. Monilla festareilla ja tapahtumissa on ollut käytössä Eppu Normaali Oy:n laitteistoa tai henkilökuntaa. Vuoden 2003 marraskuussa Ylöjärven Teivoon avattu Akun Tehdas Oy tuottaa av-palveluja ja vuokraa laitteita avaimet käteen -periaatteella. Myös bändin omaa uutta materiaalia on työstetty Akun Tehtaan tiloissa.

Suolaista sadetta
Suolaista sadetta 2004

Sadan vuoden päästäkin
Sadan vuoden päästäkin 2004


Vuonna 2004, kun bändi viimein 11 vuoden tauon jälkeen julkaisi uutta studiomateriaalia, alettiin pikku hiljaa saada konkreettisia todisteita siitä, että puheet Eppu Normaalin kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Single Suolaista sadetta, joka oli fanien käsissä huhtikuussa 2004, avasi putken. Yhtyeen 13. studioalbumi Sadan vuoden päästäkin julkaistiin saman vuoden lokakuussa. Uuden levyn myötä bändi aktivoitui myös keikkojen suhteen ja kevättalvella 2005 se teki ensimmäisen kiertueen sitten vuoden 1996. Sittemmin Eppu Normaali nähtiin lavoilla muun muassa MS Tammerkoski -laivalla sekä Kahdeksas ihme -juhlakiertueella, joissa yleisö sai kuulla bändin tuotantoa osin akustisesti esitettynä.

Eput 2004
Eppu Normaali vuonna 2004


Eppu Normaalin uuden tulemisen myötä levitykseen tuli myös lukuisia muita julkaisuja. Kesällä 2004 Ratinan stadionilla Tampereella pidetty keikka tuli ulos DVD:nä samoin kuin vuonna 1985 taltioitu Video, taivas ja tähdet. Näistä jälkimmäinen oli aiemmin ollut saatavilla vain VHS:nä, mutta julkaistiin nyt uudelleen osana Kahdeksas ihme -levyn 20-vuotisjuhlapainosta. Lisäksi Ei sankariainesta -sinkusta julkaistiin Dual-Disc-versio, missä toisella puolella on kolme livebiisiä vuodelta 2004 Oulusta. Näiden lisäksi päivänvalon näkivät sekalaisia televisioesiintymisiä, haastatteluja ja dokumentteja sisältänyt Video jää pystyyn -tupla-DVD. Eput siis siirtyivät DVD-aikaan.

Uusi tuleminen ei loppunut Sadan vuoden päästäkin -albumiin, vaan uutta studiomateriaalia saatiin jälleen kuulla kesällä 2007, kun single Jokainen hetki historian julkaistiin. Kokonainen uusi levy eli Eppujen 14. albumi on nimeltään Syvään päähän, ja se julkaistiin 5.9.2007.

Eput 2007
Eppu Normaali vuonna 2007



EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Pantzella on sellanen systeemi"


SIVUN NIMI: Historia
PÄIVITETTY: 20.9.2007

Sisällön EN.net:lle tuottanut: Kupla
Levynkannet: Japen arkisto.
Kuvat: Kuvaaja mainittu kuvassa, jos tiedossa.

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun