Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Sankariainesta --> AkuAku

Aku Syrjä
Rummut


Aku Syrjä
4.4.1959


Bändin tarkkaiskuinen rumpali toimii myös Eppu Normaali Oy:n toimitusjohtajana ja marraskuussa Ylöjärvelle avatun Akun Tehtaan johtajana. Pilapiirtäjä, graafikko Seppo Syrjän poika ajautui musiikilliselle uralle miltei vahingossa: serkkupojan bändin (Fuzz Band) rumpali ei tullut treeneihin, joten paikalla notkunut Aku sai Pantselta komennuksen lyömään perusrytmiä. Ilmeisesti tyypillinen akumainen varmuus henki jo ensi kosketuksesta lähtien, koska Akulle suositeltiin rumpalin uraa samalla kertaa. Jonkun aikaa mietittyään Aku noudatti Pantsen neuvoa "senkun menet ja ostat rumpusetin ja alat lyömään meille tahtia". Vaikkei Aku aiemmin ollut soittimeen kajonnutkaan, oli hän kuitenkin lapsuudestaan lähtien aina mielimusiikkiaan kuunnellessaan sielunsa silmillä nähnyt itsensä nimenomaan juuri rumpujen takana.
Myös laulajana nuori Aku saavutti menestystä. Hänellä on todella myös lusikoita laulusta, äänenmurros tosin katkaisi laulu-uran vuosiksi. Siviliiammattina miehelle on taannoin mainittu kanalan- eli siipikarjanhoitaja. Liekö isän pitämä kanala innoittanut häntä ammatinvalinnassa. Myöhemmässä vaiheessa Aku on itse kertonut pitävänsä kanoja, kun muita lemmikkejä ei ole.

Aku aloitti siis uransa Fuzz Bandin harjoituksissa. Kukaan ei muista, soittiko mies ainuttakaan keikkaa tuon ryhmän riveissä. Akun mukaan nimettiin progepieruilu-bändi Aku Syrjä Band, jonka jälkeen vuorossa olikin pian varsinainen Eppu Normaali. Rumpalina Aku kuulosti Eppu Normaalin alkuvaiheessakin aivan muulta kuin mitä soittokokemus edellyttäisi eli kysymyksessä on luonnonlahjakkuus, jonka kasvu ja kehitys omaperäiseksi ammattilaiseksi oli ennustettavissa.

Vuosien saatossa Akun omaleimainen soittotyyli hioutui tunnistettavaksi ja mies oli Suomen nopein rumpali 70-luvun lopulla. Mielenkiintoiset fillit ja tarkat haikannostot samoin kuin melodian paukuttaminen basarilla luovat Eppu-musaan sen tietyn fiiliksen, jollaista on turha muualta hakea. Tämä Akun ihan oma juttu on herättänyt kiinnostusta jopa ulkomaalaisia rumpulehtiä myöten. Aku on jopa mainittu maailman suurten rumpaleiden joukossa amerikkalaisessa julkaisussa.

Keikoilla Akun eläytyminen soittamiseen on ollut totaalista ja autuas hymy loistaakin usein taiturin kasvoilla tänäkin päivänä. Eppujen rytmiryhmä onkin hioutunut niin vahvaan yhteistyöhön, että tanakampaa pohjaa sähkökitaramusiikille tuskin voi toivoa.

Eppujen lisäksi Aku on kiertänyt Eläkeläisten kanssa. Screaming Thunders on yhden kesän klubibändiksi perustettu cover-poppoo, joka on ollut myös yksi Akun sivuprojekteista. Levy We´ve got it good ilmestyi 1993. Ammattitaitoisella bändillä olisi varmaan kysyntää tänäkin päivänä. Helmikuussa 2002 ilmestynyt cd-sinkku, Hockey Song, antaa kuvaa bändin soitannollista taidoista. Niskavuoren Aarnejen bändissä Aku soitteli aikoinaan teatterikeikkaa, kuten myös erilaisissa housebändeissä ja levyillä. Disco/ABBA-bändi AllWays+:n riveissä Aku on antanut discomusan rummuttamiselle uuden laatustandardin. Kuka enää viitsii kuunnella alkuperäisiä latteita versioita, kun on tarjolla livenä tanakasti soittavan rytmiryhmän versiot. Laulajana Aku kunnostautuu usein keikoilla kiskaisemalla maukkaan "Do Ya Think I´m Sexy" sekä innostuen laulamaan taustoja toisinaan. AllWays+:n riveissä Aku on myös esiintynyt näyttelijänä: Epilaattori hurmasi katsojia tammi-helmikuussa 04, eikä mitään syytä hävetä tuotakaan osaamista. Erkki-Petterin suihkulähteeseen putoaminen kruunasi sarjan.

Eppu Normaalissa Aku on vastannut yhtyeen taloudesta Repa Hammarin toimiessa apuna. Tarkan talousmiehen maineen omaava Aku onkin saanut vuonna 1990 perustetun Eppu Normaali Oy:n luottokelpoisuusluokituksen korkealle yhtiön ollessa vakavarainen. Akun Tehtaan avajaisia vietettiin Ylöjärvellä marraskuussa 2003. Samaisessa paikassa äänitetään myös uusi Eppu-materiaali. Aku asustelee Ylöjärvellä, ja on naimisissa sekä kahden tyttären isä.


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Pop pop pop"


SIVUN NIMI: Aku
PÄIVITETTY: 1.11.2006

Tämän sivun sisällön on Eppunormaali.netille tuottanut Raija

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun