Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Rupiset riimit --> Albumit --> Valkoinen kupla[Kuva]
[Kuva]


Valkoinen kupla

PÄLP 76
POKS 76
POKOCD 9

Julkaistu: 1.12.1986
Levyä myyty: 118 820kpl

LP/MC/CD
Ensi kuulemalla Kahdeksas ihme ihmetytti kertakaikkisella loistavuudellaan. Valkoinen kupla taas ihmetytti siten, että tuntui kuin kaikki biisit olisivat olleet täysin samanlaisia lukuun ottamatta Kun jatsia kuunneltiin -piisiä. Kuitenkin muutaman kuuntelukerran jälkeen levy alkoi avautua eikä tälläkään levyllä ole huteja. Tuotanto on edelleen pikkutarkempaa ja mm. koristelukitarointi helisee hienosti vain juuri ja juuri kuuluen ja myös esimerkiksi rummut kuulostavat juuri niin hyviltä kuin voi vain toivoa. Rock-radion haastattelussa toimittaja erehtyi esittämään, että Eput ovat muuttuneet liikaa Pantsen kitarabändiksi. Tästä luonnollisesti Martti veti herneen nenäänsä: "Miten sä perustat ton "liikaa"? Se on semmonen tapa, mistä me tykätään. Me ollaan aina tykätty kitaramusiikista!". Sanoitukset toimivat ensimmäistä kertaa ilman musiikiakin hienosti runoina. Martti: "Jos olisin itserakkampi voisin sanoa, että se johtuu kehittymisestäni, mutta väittäisin sen johtuvan siitä, että piisit ovat kehittyneet. Niistä on tullut rytmiseltä rakenteeltaan yksinkertaisempia. Yksinkertaista on kaiken vaikeinta tehdä.".


1. En saa mielestä sinua (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Vierailevana kitaristina Piirpaukesta senegalilainen Badu, joka tuokin piisiin uutta ulottuvuutta. Hän oli kuullut Eppujen keikan ja oli ollut halukas vierailemaan Eppujen levyllä. Sanoituksessa muistellaan entistä typyä tuttuun tyyliin lasia heiluttaen.

2. Kaikki häipyy, on vain nyt (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Oma suosikkini tältä levyltä. Kertakaikkisen hieno teksti ja sävellys, josta Martti sanoo haastattelussa "Siinä oli semmoinen tunnelma siinä melodiassa, että mulle tuli mieleen tällaiset ikuisuusasiat ja oon niitä joskus valveilla yöllä sängyssä maatessani pohtinut.".

3. Pois meluun ja tuiskeeseen (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Vanha lentäjä on joutunut ukkokotiin, josta haluaa mieluummin meluun ja tuiskeeseen kuin ottaa kuplia ruiskeeseen. Erittäin kaunis melodia. Olisi hauska kuulla tämä hiukan rosoisempana ja rajumpana sovituksena. Edellinen levyn paras, tämä ja seuraava sitten kaksi seuraavaa mielestäni.

4. Kultaista sadetta (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Erittäin kaunis sävellys. Sanoituksessa enemmän symboliikkaa kuin yleensä Martin teksteissä.

5. Kun jatsia kuunneltiin (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Kasetilta kuuluu jatsia ajalta jolloin se ei "elänyt vain apurahoin". Sävellyksenä erottuu joukosta, mikä ei tee silti tästä huonoa. Erinomaiset kitarasoundit.

6. Valkoinen kupla (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Levyn nimihän tulee Beatlesin täysin valkoisin kansin julkaistusta tuplalevystä, jota alettiin sanoa White doubleksi. Eput väänsivät sen Valkoiseksi kuplaksi. Sanoituksen aihe melko lailla sama kuin En saa mielestä sinua -piisissä. Hyvä piisi tämäkin.

7. Joka päivä ja jokaikinen yö (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Sinkkupiisi, joka kauneudestaan ja hyvyydestään huolimatta kärsii samasta taudista kuin useat levyn piisit. "Liian" siistejä ja vailla rosoa ja särmää.

8. Mutta ihmeistä suurin (joka jäi näkemättä) (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti & Mikko Syrjä)
Hyvät sanat, joissa nautiskellaan erilaisiin ammatteihin liityvistä stereotypioista. Pantsen ja Martin yhdessä sanoittama. Tempo voisi olla hitusen kovempi minun makuuni.

9. Eihän tämän nyt näin pitänyt olla (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Sanoituksessa sukupuoliroolit kääntyvät päinvastoin yleisestä tavalla, josta tulee tyylillisesti hitusen mieleen Saarelan Kuolleet kakarat. Hiukan rokimpi piisi tämä.

10. Paha taika (Säv./Sov. Juha Torvinen, san. Martti Syrjä)
Jälleen mainio Torvisen sävellys. Hieman mystinen sanoitus sopii hienosti tunnelmaan. Martti on mestari tekemään sanoituksia, jotka sopivat säveleen kuin nyrkki silmään.


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Martin suosikkibiisi ja suosikkifilosofi"


SIVUN NIMI: Valkoinen kupla
PÄIVITETTY: 27.1.2007

Arviot: Kimmo
Kansikuvat: Japen arkisto

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun