Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Rupiset riimit --> Albumit --> Sadan vuoden päästäkin[Kuva]
[Kuva]


Sadan vuoden päästäkin

POKOCD 303

Julkaistu: 29.10.2004
Levyä myyty: 85 620kpl

CD
Suomen odotetuin äänilevy valmistui 11 vuoden odottelun jälkeen. Laulut soivat hyvin kuulaasti. Kitarat soivat kauniisti, sävellykset ovat edelleen hyviä ja sanat ovat seesteisiä, positiivisia ja kauniita. Martti: "Me ollaan saatu paremmin äänitettyä ja tuotettua tää ja me ollaan opittu vähän omista aikatauluvirheistä ja tehty tää ajan kanssa ja kai mulla on jotain henkistä kehitystä tapahtunut, ainakin mulla oli vaikeempaa nuorempana löytää laulun aiheita." Lisääntynyt ajankäyttö levyn teossa kuuluu muun muassa erittäin hienoissa taustalauluissa.


1. Hiljaa huomiseen (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Levyn avausraita on tuttua ja turvallista Eppua. Kaunista ja haikeaa on sekä sävel että sanat, melankolisuudesta huolimatta positiivisuutta henkivä laulu. Tämä oli myös komea avausbiisi Sankariainesta kiertueella.

2. Sadan vuoden päästäkin (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Radiohaastattelussa Pantsen toivelaulu levyltä, eikä mikään ihme, että näin oli. Kitaroiden murina ja helinä kauniissa sävellyksesä hellii korvia.

3. Olin vain tuuli (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Tämä oli Torvisen toive samaisessa haastattelussa hieman liikuttuneen kuuloisena: "Kolmas biisi, Aku mikä oli kolmas biisi, siis se oikea ryskytys, nää-nää-nää-nää, se on kai kolmas biisi". Laulu onkin melko rankka akustisesta soinnistaan huolimatta säveleltään ja myös sanoiltaan.

4. Ei sankariainesta (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti & Mikko Syrjä)
Toinen sinkku. Melko rankkaa kitarointia ja tunnelmaa, laulu voisi ollakin hyvin Aku ja köyhät pojat -levyltä. Sisältää levyn komeimman kitarasoolon, josta Pantse kertoi Eppunormaali.netin haastattelussa näin: "Alun perin oli mielessä ihan toisen henkinen soolo, joka myötäilisi sitä taustarytmiikkaa enemmän. Aloin kuitenkin sitten irrottelemaan studiossa ja Juha ja Martti siihen tulivat. Sanoin, että aikani kuluksi urheilen tällaista. Nehän innostuivat tavattomasti, että tuohan kuulostaa hyvältä. Sanoin, että oikea soolokin tehdään, mutta ne kannusti voimakkaasti tuohon irrottelukitarointiin. Ajattelin, että jos kerran vanhat punaniskatkin on sitä mieltä, että mä saan vähä heittää irrottelukitarointia siihen niin tehdään sitten niin." Maaginen tunnelma tässä biisissä!

5. Lajinsa viimeinen (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Ilmeisesti levyn vanhin biisi, aihio oli jo vuosia valmiina. Surullinen sävellys ja surullinen teksti, ei kuitenkaan edellisen levyn tapaista epätoivoa sisältävä.

6. Olen tuntenut sut (enkä voi unohtaa) (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Hyvin rullaava kappale, joka varsinkin keikoilla svengaa kuin hirviö. Laulussa komea a capella -kohta.

7. Polttaa (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Sanomattomat sanat polttaa eniten tekstiltään ja musiikiltaan dramaattisessa laulussa.

8. Niin äkkiä (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Kuvastaa hyvin tunnelmaltaan marraskuuta niin kuukautena kuin kielikuvana. Reijo Mäen mukaan Marraskuu on musta hauta, tässä laulussa on sentään pieni toivon pilkahdus.

9. Suolaista sadetta (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Laulu oli Suomen odotetuin single, jonka Eppu-fanit kuulivat ensimmäisenä TV-lähetyksestä. Laulussa saatiin tuntumaa mm. koko levyllä olleisiin hienoihin taustalauluihin. Vares -elokuvaan kysyttiin jotakin laulua Epuilta ja Pantse valitsi tämän melodian. Biisien pohtiminenhan oli jo suhteellisen pitkällä pyynnön tullessa ja Eput rohkenivat luvata laulun valmistuvan. Martti kertoo: "Laulu oli hyvä osamaali sillä tiellä, että levy valmistuisi. Yksi laulu kerralla näitä tehdään". Hyvä singlevalinta, joka on ajan myötä parantunut koko ajan ja varsinkin keikalla kasvanut vielä suuremmaksi lopun "paisutuksen" myötä. Biisistä tehtiin myös eppumainen musiikkivideo.

10. Missä olen juuri nyt? (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Rytmiltään ja säveleltään hieman erilainen kappale. Martti löytää kappaleen sävellyksen hengen useimmissa kappaleissa hienosti myös sanoihinsa, tässä erinomainen esimerkki siitä.

11. Niinkuin jää palaa (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Jääpalaa sulatellaan vähän funkahtavassa kappaleessa.

11. Vahingossa vain (Säv./Sov. Juha Torvinen, san. Martti Syrjä)
Torvisen säveltämä kappale, joka tuttuun tapaan on oiva lisä Pantsen sävellyksien oheen. Sanoituksessa hirtehisyys on nautittavaa letkeän soiton ja sävelen vastapainona.


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Epuissa on ollut glamouria aina hyvin vähän"


SIVUN NIMI: Sadan vuoden päästäkin
PÄIVITETTY: 27.1.2007

Arviot: Kimmo
Kansikuvat: Japen arkisto

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun