Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Rupiset riimit --> Albumit --> Kahdeksas ihme[Kuva]
[Kuva]


Kahdeksas ihme

PÄLP 61
POKS 61
POKOCD 1

Julkaistu: 19.8.1985
Levyä myyty: 121 177kpl

LP/MC/CD
Kahdeksas ihme oli minusta ilmestyessään todella ihmeellinen levy sikäli, ettei siitä löytynyt mitään vikaa, ei ainoatakaan keskinkertaista biisiä edes Eppu-mittakaavassa (Eppujen keskinkertainen olisi muille loistava). Kertakaikkinen mestariteos. Levy on Pokon ensimmäinen cd-äänite. Oma faniuteni oli tuolloin varmaan fanaattisimmillaan. Minulla on vieläkin Rock-radiosta äänitetty Martin haastattelu ennen Tavastian keikkaa levyn ilmestymisen aattona, josta sai kuunnella muutamia paloja ennen seuraavaa päivää, kun viimein sai levyn lautaselle. Levyn teko viivästyi ja viivästyi Pantsen tupakkalakon myötä, mutta hyvää kannatti odottaa. Rock- radion haastattelussa Martti toteaa, että "Mää oon äärimmäisimmän hämmentynyt tästä suosiosta, mikä meille on koitunut nyt...mun on vähän vaikea ymmärtää sitä". Vähän hupaisaa tekstiä näin jälkeenpäin ajateltuna. Kuinkahan paljon hämmentyminen on lisääntynyt vuosien varrella?


1. Tien päällä taas (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Hienosti putkella liu'utettu kitara soi kappaleessa, joka kertoo kuinkas ollakaan tien päällä kulkemisesta ja kaipauksesta. Nokkela sanaleikki: "Joskus elämä kusettaa, vaan ei pottia jaa".

2. Voi kuinka me sinua kaivataan (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Työnimellä "Lälläri" tehty klassikko, jolla Eput usein ovat päättäneet keikkasettinsä. Tekstissä haistellaan tippa linssissä rakkaan tyynyliina ja kaivataan kovasti. Varmasti monella kuuntelijalla tulee tätä piisiä kuunnellessa omia haikeita muistoja mieleen.

3. Vuonna ´85 (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Saattaa olla eniten radiossa soitettu piisi tältä levyltä eikä lainkaan suotta. Tekstissä ollaan Amsterdamissa lopun ajan tunnelmissa ja polle kuljettaa ja kertoja vikisee (polle = hepo = heroiini). Kertosäkeessä soi stemmat erittäin hienosti. Joku oli luullut laulun "päähenkilöä" Andy McCoyksi. Tähän Martti totesi, että päähenkilöhän on sympaattinen, ei siis Andy.

4. Elämän tarkoitus (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti & Mikko Syrjä)
Martin ja Pantsen yhdessä sanoittama piisi, jossa krapulainen mies heräilee auringon laskiessa ja katuu juomistaan. Huomenta P. viittaa Pantseen. Teen sinusta muusia -piisissä Gruusia rimmasi muusia:n kanssa, se oli siis tässä vanha riimi. Safka soittelee haitaria, ja tosi hyvältä kuulostaa saundit ja muu. Ja elämän tarkoitushan on ikävän karkoitus.

5. Kitara taivas ja tähdet (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Olin keväällä ennen levyn ilmestymistä kuullut keikalla tämän piisin, josta jäi soimaan "Sähköt sain sähkökitaraan"-kohta, ja jäi kova tuska kuulla nopeasti lisää. Puhtoinen lähiöni, Musiikkia Rantalasta, Kitara taivas ja tähdet sekä Urheiluhullu muistuttavat mielestäni jossain määrin toisiaan ainakin tunnelmaltaan ja rakenteeltaan. Ja ovathan kaikki hienoja piisejä. Niiden kaltaisia saisi tulla lisääkin. "Se täyttää välin korvien, siellä soittaa Juha Torvinen"!

6. Tihkumme seksiä (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti & Mikko Syrjä)
Keikkailusta kertova piisi, jossa Safka soittaa haitaria ja kitarakomppia soitetaan paikoitellen seuraavan piisin tavoin vain parilla yläkielellä näppäilemällä. Meinasin ensin vähän haukkua tätä, mutta kuunneltuani jätänkin haukkumatta.

7. Vihreän joen rannalla (kauan sitten) (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Voitti parhaan Eppu-piisin äänestyksen näiden sivujen keskustelupalstan kisassa. Ja varmasti tämä onkin Eppujen paras piisi. Tosin Epuilla noita parhaita piisejä on ainakin parikymmentä omasta mielialasta yms. riippuen. Kaunis rakkauslaulu, josta voisi päätellä, että Martilla oli näitä sanoja kirjoittaessa takana päättynyt rakkaussuhde. Todella hyvin tuotettua musiikkia. Kaikki soi kauniisti niin kuin pitää. Kitarasoolosta tulee mieleen Mike Oldfieldin tekemä ja Maggie Reillyn laulama Moonlight shadow.

8. Yöjuttu (Säv./Sov. Juha Torvinen & Martti Syrjä, san. Martti Syrjä)
Martin ja Juhan yhdessä säveltämä ja sovittama Yöjuttu jatkaa Juhan piisien sarjaa: John Fogerty, Jäähyväiset rock'n rollille, Kivenä kengässä ja Hyi meitä. Unenomainen alku, jossa kuunnellaan puiden öisiä ääniä pamahtaen kertosäkeessä astetta rankempaan kitarointiin.

9. Läpivalaistu (Säv./Sov. Mikko Syrjä, san. Martti Syrjä)
Joku voisi valaista minua tästä tekstistä. En ole oikein ymmärtänyt, mistä tämä laulu kertoo. Tosin piisin tunnelma ja sanat ovat molemmat vähän synkeät ja oudot, joten kait hyvin ne sanat sopivat tähän.


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Kun jättiläinen otti askeleen"


SIVUN NIMI: Kahdeksas ihme
PÄIVITETTY: 27.1.2007

Arviot: Kimmo
Kansikuvat: Japen arkisto

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun