Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Cocktail Bar --> Haastattelut --> Repan haastatteluKuvat avautuvat suureksi klikkaamalla.
Haastattelu julkaistu: 23.2.2005Kiertueen järjestelykiireet eivät Repaa haittaa:
"Tätähän me aikanaan on haluttukin tehdä!"


[Kuva]
Repalla on kiirettä pitänyt.


Eppu Normaalin Sankariainesta-kiertueen alku lähestyy päivä päivältä. Akun Tehtaan uumenissa toimitusjohtaja ja kehitysjohtaja häärivät vielä virka-ajan jälkeenkin. Taannoin Eppujen virallisilla sivuilla kerrottiin kuinka Juha Torvinen oli ottanut vieraita vastaan Akun Tehtaalla virka-asussaan farkuissa ja farkkutakissa. Virka-asu ei paljon poikkea Akun Tehtaan johdollakaan. Tässä tehtaassa johtajia ei taida tunnistaakaan kravattipuvuista.
Toisinaan hirvittää
Mies sieltä miksaajatiskin takaa, kehitysjohtaja Reijo "Repa" Hammar, kertoo Akun Tehtaan parvekkeella, että sitä on joskus ihan säikähtänyt, miten nopeasti Akun Tehdas on kasvanut.
- Tässä taannoin, kun tällä tavoin parvekkeella tupakkatauolla oltiin, pohdiskelin Akulle, että mitä helvettiä me ollaan menty tekemään, Repa nauraa.
- Täältä muuten näkyy Näsinneulakin, Repa kehaisee ja alkaa hakea katseellaan Tampereen keskustaa.
Tuisku ja tuiverrus estävät kuitenkin näkyvyyden, mutta eipä sillä väliä, koska jokainen sen varmaan jo tietää, ettei Näsinneulalle ole tosiaankaan pitkä matka, sillä Akun Tehdas sijaitsee aivan Tampereen ja Ylöjärven rajalla. Eppu Normaali on Pirkanmaalta samoin kuin Akun Tehdaskin, ja siitä ollaan ylpeitä.
- Kaikki nämä äänentoistofirmathan ovat perinteisesti olleet Helsingistä. Mutta ei se tieto aina sinne välttämättä kasaannu. Kyllä me halutaan näyttää, että AV-alan osaamista on muuallakin kuin Helsingin päässä. Siinä käy muuten pian niin, että siellä jää keikat kiertämättä muualla Suomessa ja mennään vain Espoon laidalta toiselle, Repa pohdiskelee ja tumppaa tuhkakuppiin, jossa on noin 3500 tumppia. Hermosavuilla on taidettu käydä parikin kertaa.


Suurin kiertue koskaan
Tällä hetkellä Tehtaalla kaikkien huulilla on tuleva Sankariainesta-kiertue. Valmistelut alkavat olla luonnollisesti jo loppusuoralla. Repa kertoo ilmassa olevan jonkin verran myös jännitystä, onhan Sankariainesta-kiertue Eppu Normaalin historian suurin kiertue. Hammar kertoo käyttäneensä lukemattoman määrän työtunteja kiertueen eteen jo nyt. Työhön on sisältynyt tapaamisia, suunnitelmia ja aikataulujen yhteensovittamisia. Kiireestä huolimatta Repa kertoo kiertueen suunnittelemisen olevan mieluista puuhaa.
- Tätähän me aikanaan on haluttukin tehdä. Onhan tämä kiertueen järjestely toista kuin koskaan aikaisemmin, sillä tästä kiertueesta tuli nyt sitten eppunormaalimaiseen tapaan taas megalomaaninen. Samat elementit ovat toki olemassa, mutta nyt kaikki asiat ovat isoja ja palasia on välillä vaikea saada loksahtelemaan paikoilleen, Repa summaa tämän hetkisiä tunnelmia.
- Ehkä siitä kiertueesta tuli niin iso juuri sen takia että niin moni ympäri Suomea haluaa Eput nähdä. Silloin, kun alettiin miettiä kiertuetta, ajateltiin, että tällä hetkellä on ainoa toimiva tapa tehdä näin eli paljon isoja näyttäviä keikkoja ja sitten ei kauhean paljon pysty tekemään klubeja.

[Kuva]
Repan "toimisto" kiertueella. Insinööri Hammar
vakuuttaa, että kaikille napeille on käyttöä.


Kiertueen suuruus näkyy esimerkiksi mukana kulkevan henkilökunnan määrässä. Tekniikkahenkilökuntaa lähtee mukaan 14 henkilöä. Tämän lisäksi Repa, Antti "Sössö" Salminen ja Janne "Sulo" Teivainen matkustavat aina reilusti ennen muuta porukkaa varmistelemaan paikkoja kuntoon. Jokaisesta paikasta on tehty tarkat mallinnokset tietokoneella etukäteen. Muu porukka tulee perässä Nightlinerilla, joka on täysin varusteltu bussi, sekä tila-ja pakettiautoilla. Omaa varsinaista keikkabussia ei Epuilla enää ole. Tekniikkaa kulkee mukana kaksi rekka-autollista.
- Tilat ovat niin valtavia, että se olisi aika hassun näköistä, jos olisi pieni rusinan kokoinen lava ja pienet äänentoistokamat. Sitten tulisi myös se tilanne, ettei näe ja kuule kunnolla. Mukana on myös kaksi screeniä, jotta 50-60 metrin päästäkin näkyy. Lisäksi mukana on vähän samantapaiset led-toimiset lavaste-screenit kuin Ratinassakin.

Biisilistoista käydään keskustelua parhaillaan sähköpostitse(!). Repa kertoo, että biisilistojen teko on aina ollut Pantsen vastuulla eikä tuleva kiertuekaan tee tässä poikkeusta. Repa muistelee huvittuneena, kuinka Pantse on usein halunnut tehdä muutoksia biisilistoihin juuri ennen keikkaa, minkä lopputuloksena biisilistat ovat keikan alkaessa olleet täynnä nuolia sinne tänne. Tällä kertaa biisilistat pitää kuitenkin olla jo hyvissä ajoin selvillä, sillä kaikista keikoista tehdään tarkat käsikirjoitukset. Repa esitteleekin ylpeänä suunnitelmaa, johon on biisin nimen yhteyteen kirjattu yksityiskohtaisesti tarkat suunnitelmat muun muassa valotekniikan toteuttamisesta.
- Kässäristä selviää kaikki, mitä missäkin biisissä tapahtuu. Toki improvisoinneillekin vähän jätetään varaa. Mutta esimerkiksi jokaisella biisillä on oma värinsä, ei valoja noin vain voi sytytellä. Ja joka biisillä oma paikkansa. Biisilista ei voi olla millainen vain, koska kaikki biisit eivät käy kaikkien perään.
Uusista biiseistä kiertueella kuullaan niitä, jotka toimivat livenä.
- Veikkaisin, siis tämä on vain minun veikkaus, että keikoilla tulee 5-6 uutta biisiä. Kyllähän kaikkia uuden levyn biisejä kokeiltu on, mutta kaikki biisit eivät vain toimi livenä. Niistä katoaa jotenkin se hieno tunnelma ja fiilis, mikä levylle on saatu. Ja se fiiliksen välittäminenhän kuitenkin tärkein asia on. Ne mitkä otetaan ohjelmistoon, tahkotaan kymmeniä kertoja läpi ennen kuin niihin se livesoundi löydetään.
Repa kertoo, ettei kaikkiin biiseihin meinaa löytyä kymmenienkään kertojen jälkeen oikeaa tunnelmaa.
- Vanhoista biiseistä esimerkiksi Linnunradan laidalla oli semmoinen. Se ei kulkenut eteen eikä taakse. Kyllä me väännettiin ja runkattiin sitä, että saako tästä keikkabiisiä ollenkaan. Mutta sitten ihan pienistä sovitusjutuista se vain oli kiinni. Piti vaan kokeilla ja soittaa...Pantse soita dempatusti tossa, Juha sahaa tota tolleen noin ja Sami älä soita niin paljon sitä...
Ne on usein vaan ihan tälläisia perusasioita ja siitä ne joskus löytyvät, Repa tuumii.
- Ennen kiertueen alkua me pidetään täällä Tehtaalla vielä erilliset PA-treenit, jossa me ohjelmoidaan tiskit. Muutenkin asiat loksahtavat silloin lopullisesti paikoilleen.
Repa paljastaa, että jotain muutakin uutta on luvassa.
- Olin tässä joulun tienoilla lomalla vähän aikaa ja kun tulin takaisin, huomasin, että Pantse oli ostanut uuden kitarakaapin. Ajattelin, että nyt ovat maailmankirjat sekaisin, Repa nauraa.


Keikkasoundi ei ole sattumaa
Keikkasoundin luominen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Jotta keikkapaikan joka puolelle saadaan mahdollisimman hyvä kuuluvuus, täytyy ottaa paljon asioita huomioon. Repa luettelee muun muassa resonanssit, interferenssit ja kaiut.
- Kyllä fysiikan ja matematiikankin taitoja tarvitaan, ei ne mitään huuhaata ole. Integroinnit ja laplace-muunnokset ovat kovinkin tuttuja ja ovat osa keikan suunnittelua. Itse asiassa lähes kaikki audioanalysaattorit toimivat laplace-muunnosten avulla. Joskus koulussa luulin, etten esimerkiksi integraaleja koskaan tarvitsisi, Repa muistelee.
- Soundia tarkkaillaan monin tavoin. Meillä on keikoilla esimerkiksi yksi läppäri, jossa pyörii ohjelma nimeltään Smart. Se näyttää eron vastaanottavan mikrofonin ja lähettävän signaalin välillä ja sitten muutamia muita juttuja, joista voi seurata, että mitä tapahtuu. Jos meillä on vääristymä lähtevien ja ulostulevien signaalien välillä, niin kaikkihan siinä käytännössä on säröä.
- Äänentoistolaitteisto ei ole äänenmuodostuslaite, se ei saa olla se särkijä, vaan kitara on äänenmuodostuslaite ja siellä ne soundit tehdään. Äänentoistolaitteella se toistetaan mahdollisimman hyvin kuulijalle. Mutta se, että tässä tapauksessa siihen tietysti tehdään tila. Eli kaikki kaiut, eivät ne ole kaikuja, vaan ne ovat tiloja. Ja mä mietin sitä sillä tavalla, että missä tilassa jokin asia tapahtuu. Ja siellä on semmoisia asioita, että jos joku joskus lähtis funtsimaan niitä tiloja siten, että meillä on jonkin pienen tilan sisällä jokin iso tila niin sehän on fysikaalisesti täysin mahdoton asia. Mutta tällä tavalla me saadaan irrationaalinen ympäristö ja se on muutamissa biiseissä aika tärkeä juttu, koska se antaa tietyn fiiliksen.
- Tämmöset asiat vaativat miettimistä, kässäreitä ynnä muuta semmoista, että voidaan toistaa joka kerta samat hyvät fiilikset. Esimerkiksi tulevan kiertueen kaikki hallikeikat ovat keskenään pääosin samanlaisia. Meillä on aikaisemminkin ollut aina periaate, että me yritetään tehdä yksi homma samalla tavalla ja tehdään se hyvin. Fiiliksellä voi saada aikaan jonkin asian kerran, mutta me ollaan pyritty siihen, että asiat voidaan toistaa vaikka kuinka monta kertaa. Asiat täytyy olla hallinnassa eikä sattumaa, Repa pohdiskelee Eppujen keikkailufilosofiaa.
Vaikka huomioonotettavia asioita on valtava määrä, ei Repa halua silti mitenkään mystifioida (Eppujenkaan) keikkamiksaamista.
- Ei tätä välttämättä kuitenkaan kahtakymmentä vuotta tarvitse tehdä, että oppii. Kyllä minä tunnen tästä nuoremmasta polvesta muutamia tyyppejä, jotka ovat kovinkin hyviä tekemään.


[Kuva]
[Kuva]
Repa intoutuu selittämään, miten ääni kulkee ja miten sitä ohjaillaan. Tavoitteena on aina saada kaikki alueet tasa-arvoisiksi.


Eput ei saa särkeä päätä
Repalle on sydämen asia soittaa Eppua mahdollisimman kirkkaasti ja hillitysti.
- Mä en koskaan halua ajaa Eppu Normaalia niin lujaa, että se särkisi päätä. Vaikka meillä rehellisesti sanoen olisi siihen Suomen parhaat kamat, niin minä en mitenkään tajua sitä, miksi keikoilla pitäisi olla korvatulpat korvissa. Eppujen keikkasoundi on kirkasta, kuulasta ja puhdasta, siinä ei ole säröjä.
- Me yritetään aina saada kaikki alueet mahdollisimman tasa-arvoisiksi, mutta jokaikisellä keikalla joutuu tekemään kompromisseja äänen suhteen. Etenkin hallit ovat melko monimutkaisia tehdä, kun taas tasaiselle kentälle on eri helppoa tehdä. Esimerkiksi Oulussa onnistuttiin hyvin. Kaikki kulmat pitää aina erityisesti miettiä, lavan korkeus pitää huomioida ja halleissa pitää miettiä, missä kohtaa mikäkin tavara siellä on. Mutta kyllä mä aina siitä pidän huolen, että lattia lavan edustalla on parasta aluetta. Ehkä kaikkein maukkain paikka on muutama metri mikserin edestä lavan suuntaan. Ja mä kyllä menen aika eteen sen mikserin kanssa eli se on lähellä lavaa samalla.
- Mä oon usein ihmetelly, kun monet kollegat menee niin kauas lavasta sen tiskinsä kanssa. Mä en yhtään tykkää siitä kaikukentässä miksaamisesta. Kerta kaikkiaan asiasta ei silloin saa selvää. Vaikka on luurit päässä ja yrittää kuunnella niin se halli alkaa värittämään sitä soundia niin paljon, ettei sitä pysty enää hallitsemaan.


Ratinasta hyvät muistot
Martti totesi elokuussa Ratinassa, että kyseinen keikka oli Eppujen uran huippukohta. Miten Repa kokee tämän tärkeän keikan onnistuneen?
- Kyllä Ratina onnistui pääosiltaan hyvin. Kauneusvirhe oli olemassa ja se oli se yksi sulake, joka lensi. Nauhalta myöhemmin tilanteen katsoin eikä se katkos kestänyt kuin semmoiset 40 sekuntia, mutta kyllä se siellä tiskin takana tuntui iäisyydeltä. Onneksi pojat eivät kuitenkaan sitä edes huomanneet. Pantse kyllä vähän katseli ympärilleen, että mitä nyt tapahtuu, Repa muistelee tiskin takana vietettyjä kauhunhetkiään.
Lähes kaikki Ratinan kamat olivat omia. Iso näyttö ja joitain valonheittimiä oli Ruotsista. Ratinan eteen käytettyjä työpäiviä Hammar ei osaa sanoa, mutta paljon niitä Ratinankin yhteydessä kuulemma meni.
- Sen verran olen kuitenkin oppinut, että täytyy delegoida, Repa tuumii.
Ratinasta tehty konsertti-DVD on äänen masterointia lukuun ottamatta toteutettu Akun Tehtaan tiloissa.[Kuva]
Repan mielestä Ratina onnistui hyvin.
Selkeä työnjako Pantsen kanssa
Repan työ kehitysjohtajana on monipuolista ja sisältää paljon muutakin kuin Eppu Normaalia. Työnimikkeen mukaisesti Repa on mukana kaikessa kehitykseen liittyvässä; tällä hetkellä muun muassa verkottumisprojektissa. Repa työskenteli Eppujen hiljaiselon aikana teatterikorkeakoululla ja myös siellä hän työskenteli kehityksen parissa.
- Teatterikorkeakoulussa tein hyvin monenlaisia töitä. Opetin valo- ja äänitekniikkaa, vedin erilaisia (kehitys-)projekteja ja olin myös mukana Suomen ensimmäisissä etä-opetusprojekteissa. Taisin olla siellä töissä lähes kaikilla muilla virkanimikkeillä paitsi sihteerinä, Repa veistelee.

[Kuva]
Ennen kiertuejärjestelyt aloitettiin Rantalan pihasta, nyt aikaa kuluu paljon työhuoneessa.
Miten paljon Repa on sitten mukana levynteossa?
- Lähtökohta on tietysti se, että Pantse tekee soundin studiossa ja minä keikoilla. Mä en halua vaikuttaa liikaa Pantseen. Toki mielipiteitä aina vaihdetaan, mutta näin sen pitää mennäkin. Pantse vastaa studiossa ja minä keikoilla. Varmaan moni tämän on kuullutkin, että soitto kuulostaa keikoilla erilaiselta.
Voikohan Eppu-aiheista haastattelua tehdä ilman kysymystä uudesta levystä? Ei varmaankaan.
- Ei Pantsen biisintekotaito katoa koskaan, niin kuin ei Martinkaan, Repa toteaa hetkeäkään miettimättä.
Eppunormaali.net:ssä tuli vähän aikaa sitten 100 000 kävijää täyteen ja Eppu-keskustelu pyörii vilkkaana. Repa on joskus bongattu Eppu-chatista. No mutta käykö Repa koskaan Eppu-keskustelussa?
- Joo...no...kyä mä siellä aina vakoilemassa käyn, Repa nauraa.


Repan suosikit
Suosikkilevyä Eppujen tuotannosta Repa ei osaa nimetä.
- Mulla on hämärtynyt pikku hiljaa nämä eri levyt keskenään. Mä näen päässäni vain erilaisia biisilistoja.
Suosikkikeikkaakaan ei Repa oikein osaa sanoa.
- Pari keikkaa on jostain syystä jäänyt mieleen, kuten esimerkiksi Saarijärven keikka joskus 90-luvun alussa ja Ruisrock 90-luvun lopulla.
Ja on Repalle jäänyt keikkoja mieleen muistakin syistä. Esimerkiksi niitä, kun mikään ei tahdo onnistua. Surkuhupaisana tapauksena Repa muistaa erään Kajaanin keikan, jossa innostuneiden fanien hyppiessä nousi saliin niin paljon pölyä, ettei Repa nähnyt koko bändiä. Ja sitten ilmeisesti pölyn takia hajosi vielä kymmenkunta kovaäänistä. Matkalle keikkabussista oli jo tippunut mikrofonin jalka. Tunnelmaa lisäsi edellisen keikan jäljiltä rikki ollut mikseri.
- Oltiin oltu Tavastialla ja siellä oli myös Pelle Miljoonan roudariporukkaa paikalla. Nehän halusivat sitten auttaa meitä, vaikka olivatkin aivan älyttömässä kännissä. Mä en siellä huomannut mitään, mutta ilmeisesti ne olivat tiputtaneet mikserin, koska Kajaanissa mä huomasin, että mikserihän on ihan mäsänä. Jotenkin me se keikka vain rämmittiin.
Uutta levyä Repa pitää onnistuneena, ja kieltää sen olevan vanhan kertausta.
- Hyvä ja tasapainoinen levy. Ja tää on pitkäkestoinen levy. Se ei aukea monille heti ensimmäisillä kuuntelukerroilla. Sieltä löytää aika paljon uutta aina. Vaikka itsekin moneen kertaan biisejä kuulin jo tekovaiheessa ja lisäksi mä jauhan näitä levyjä aina auton stereoissa ihan jo senkin takia, että mä tajuaisin kuinka nämä pitää miksata, niin kyllä sieltä uutta aina löytyy. Eikä se levyn myyntilukema niinkään ole tärkeää. Tai no onhan se tottakai hienoa, että se on myynyt, mutta mä itse henkilökohtaisesti olen paljon tyytyväisempi siihen asiaan, että se on helkutin hyvä levy. Ihmettelen näitä arvosteluja uudesta levystä. En mä nimittäin mitenkään pysty allekirjoittamaan sitä, että se olisi saman vanhan kertaamista tai vanhaa Eppua. Ehkä ne ihmiset eivät vaan huomaa sitä hienojakoisuutta siinä koko touhussa. Mutta silloin, jos joku ei sitä ymmärrä niin oikeastaan se on vain hänen ongelmansa. Ja koskaanhan me ei ketään olla pakotettu kuuntelemaan väkisin.


Menneistä tähän päivään

[Kuva]
"Ei sitä ennen ollut laatikkokaupalla mikrofoneja."


Kun nykyään suunnitellaan käsikirjoituksia keikoille jo hyvissä ajoin, niin ennen keikkakiertueen valmistelu aloitettiin Rantalan pihassa pistosahan, ruuvimeisselin, kolvin, tinan ja piuhojen kanssa. Uusia kovaääniskeksintöjä ruuvailtiin kasaan muutama vuorokausi miltei yötä päivää ja joskus rakentelu jäi todella viime tippaan. Repa kertookin, että erään kiertueen ensimmäisellä keikalla bändin jo aloitettua soittamaan yksi kaveri juotti vielä piuhoja bussissa kovaäänisiin. Kesken keikan tuli vähän väliä sitten lisää puhtia äänentoistoon, kun saatiin lisää kovaäänisiä valmiiksi.
- Nykyisinhän sitä on jo valmiina sellaisia vahvistimia, joita ennen jouduttiin rakentelemaan itse.
Eppujen ja Tehtaan tulevaisuus näyttää Repan mielestä loistavalta.
- Mitäpä muutakaan voisin sanoa, Repa tuumailee tulevaisuudesta kysyttäessä.
Akun Tehtaan tiloissa on jo nyt vaikka minkälaista toimintaa. On näytelmäharjoituksia, autonäyttelyitä, kokouksia ja eikä Repa edes muista mitä kaikkea. Lisäksi kesällä tehdään esimerkiksi pelkästään kamakeikkoja festareille.
- Kyllähän nämä kaikki sivujuonteet tässä ympärillä tuntuvat välillä omituisilta. Tämä alkaa mennä niin monitahoiseksi tämä homma. Mutta kyllä Eppu Normaali on tietysti tärkein asia tässä talossa. Esimerkiksi se, että meillä on omat kamat, vaikuttaa keikkasoundiin positiivisesti. Kyllähän tuttujen kamojen kanssa on helpompi toimia. Ilman näitä sivuprojekteja tässä ympärillä tämä talo ei olisi pystyssä. Koko ajan pitää tapahtua.
- Bändin toiminta on muuttunut, ei sille mitään voi. Keikoilla voi nähdä, miten samasta perheestä on tullut kolme sukupolvea keikkaa katsomaan. Ja kun aika muuttuu, on pakko toimia niiden pelisääntöjen mukaan, mitä aika asettaa. Ei sitä voi jäädä sinne 80-luvulle, vaikka se mukavaa olikin. Ei sitä takaisin saa. Ja vaikka me kaikki vanhetaan, niin ei se sitä tarkoita, että täytyisi jyrähtää joihinkin vanhoihin juttuihin.
- Niin. Onhan tämä tosiaan erilaista, Repa pysähtyy miettimään.
- Nyt on kässärit ja kaikki, Repa toteaa samalla, kun pakkailee mukaansa kannettavaa tietokonettaan.
- Ennen sitä vaan käkätettiin takahuoneessa puoli tuntia ennen keikkaa ja suunniteltiin kaikkea hurjaa, Repa pohdiskelee ehkä hitusen haikeuttakin äänessään.
[Kuva]
"Ei sitä voi jäädä sinne 80-luvulle, vaikka se mukavaa olikin.
Ei sitä takaisin saa."Eppu Normaalin Sankariainesta-kiertue starttaa 24.2.2005 Joensuusta. Katso keikkapaikat keikat-sivulta.


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Nyt minä saan vähän aikaa ostaa ruokaa rauhassa"


SIVUN NIMI: Repan haastattelu
PÄIVITETTY: 23.2.2005

Haastattelu: Jape ja Kimmo.
Kuvat: Jape.

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun